TEDxLeiden voor Scholen

TEDxSchool

De geïnspireerde school

Wanneer kinderen, leraren, management, en ouders zich gezamenlijk gaan verdiepen in vernieuwende maatschappelijke ideeën en ontwikkelingen, kan een geïnspireerde school ontstaan.  Inspiratie is een belangrijke voedingsbodem voor creativiteit en innovatie. Dit sluit goed aan bij een recent rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR): "Het onderwijs als bron van inspiratie" (04/11/2013).

Het oorspronkelijk Amerikaanse initiatief TED verbindt mensen en "ideeën die het waard zijn om te delen " ("ideas worth spreading"). TEDxLeiden zet zich in om TEDxSchool programma's te realiseren op lagere en middelbare scholen in Leiden en omgeving.

Over TEDxLeiden

Het centrale thema van TEDxLeiden is de transitie naar een maatschappij die beter past in de 21e eeuw. Een maatschappij die niemand uitsluit en die divers en bestendig is. Een maatschappij waarin mensen duurzaam omgaan met het sociale, natuurlijke en economische kapitaal. Een maatschappij die ons individuele en gemeenschappelijke welzijn verbetert.

We erkennen dat er een groot gat is tussen deze visie en de realiteit van vandaag. We moeten wennen aan het feit dat er geen simpele oplossingen zijn voor de problemen en uitdagingen waar we nu voor staan. Maar we leven in een tijd van transitie, een tijd met zowel grote dilemma’s als bijzondere mogelijkheden. Wij geloven dat het delen van bijzondere ideeën zoals dat bij TED gebeurt, een krachtige manier is om het gat tussen visie en realiteit te overbruggen.

Waarom TEDxSchool?

We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk" (prof Jan Rotmans). Een unieke periode die om de paar honderd jaar plaatsvindt. Een nieuwe samenleving waarin de mens meer centraal komt te staan. Onderzoek schetst een beeld waar de komende decennia de helft van de banen opnieuw wordt uitgevonden. Het is daarmee geen rare gedachte dat ook wij onszelf blijven uitvinden. TEDxSchool is een platform voor het ontdekken van waardevolle ideeën voor het nieuwe tijdperk. Inspiratie voor ouders, leraren en leidinggevende rond een school.

School is, naast de huiselijke omgeving, de plek waar het bewuste leven voor kinderen begint. Ook zij leven in een tijd van transitie en hebben behoefte aan duiding en reflectie. Ouders en leraren spelen hierbij een belangrijke rol. Scholen zoeken naar manieren hoe zij met die transitie naar de 21e eeuw kunnen  meebewegen.  

Een school is een omgeving waar zowel ouders als kinderen voor meer dan tien jaar aan verbonden zijn. Daarom is school de perfecte plek om de verbinding te maken met "ideas worth spreading" over de maatschappij van de 21ste eeuw.

TEDxSchool: volwassenen en oudere leerlingen

Vier keer per jaar wordt een avond rond een centraal thema georganiseerd. Vaak een programma van twee uur, begeleid door een ervaren host. Samen kijken naar een aantal TED video's en een live TEDx talk. Daarna is er ruime gelegenheid voor een dialoog.

TEDxYouth: kinderen

Een keer per jaar wordt een TEDx Youth in Leiden georganiseerd, een speciale TED variant voor kinderen met kinderen die talks houden over voor hen wezenlijke onderwerpen.

Hoe start TEDxSchool?

TEDxLeiden organiseert regelmatig kennismakingsavonden voor scholen. Maak uw interesse kenbaar door contact op te nemen via de website TEDx-Leiden.nl, dan kunnen we samen nagaan hoe TEDxSchool het best binnen de school kan starten. Als TEDxLeiden hebben we een vaste plek gekregen bij de Meelfabriek in Leiden, ons 'huis van transitie'. Hier ontwikkelen we de TEDxSchool community tot een energieke en ervaren groep die zich verdiept in vernieuwende maatschappelijke ideeën en ontwikkelingen en waardoor de geïnspireerde school kan ontstaan.

Contact

Email: School@tedx-leiden.nl
Tav: Marijn Wiersma / Freek Tanis